Vliegen in de loopbaan? Wat is dat nou weer? Vliegen……? Flow, bevlogen?
Bevlogenheid? Wat is dat eigenlijk? Als nuchtere Hollander, en daar zijn er veel van, denk je dan: nou, nou, poeh, poeh, doe maar gewoon. Bevlogen is ook iets dat je zo nu en dan even bent, eventjes, maar niet altijd. Net als gelukkig zijn, dat ben je soms eventjes, maar dat gevoel kan ook zo weer weg zijn.
Of kun je altijd gelukkig of bevlogen zijn? Je kunt je toch een heel gelukkig mens voelen? Er is toch van alles gelukt in je leven? Je bent trots op wat je in privé of werk hebt bereikt, gelukkig met je leven, geliefden, werk, hobby’s en dergelijke.
Bevlogen in de loopbaan
Bevlogen kun je zijn als je lekker in een flow zit, je vergeet de tijd, het boeit je, het werk inspireert. Bevlogenheid is dus ook een gevoel dat het langere tijd lekker gaat. Dat je in balans bent, dat je doet wat bij je past, dat je voldoende uitdaging hebt, niet overbelast bent maar wel gezond belast. Je kunt aan wat er op je bordje ligt, je hebt wat succes en het loopt goed. Een periode van flow, lekker in balans met jezelf, je ontwikkeling en je privéleven.
Dat is precies waar je in je loopbaan aan werkt. In de vele fases van je leven wil je in balans zijn. Het werk is afgestemd op wie jij bent, op je waarden en randvoorwaarden. Maar zowel jij als de omgeving op en rond het werk veranderen permanent. Je balans wordt dus voortdurend bedreigd. En niet zoals in de vorige generaties wordt er door de organisatie voor je gezorgd. Steeds meer moet je als individuele medewerker zelf opletten op je ontwikkeling en je inzetbaarheid.
Volwassen worden in de loopbaan
Tussen geboorte en dood gaan we door veel levensfases. De eerste tien jaar ben je een ontvankelijk kind dat door spelen en leren van alles in zich opneemt. Dan begint er een fase van ontdekken van je identiteit. Je pubert veel of weinig, zoekt een eigen weg. Rond 16 of 18 jaar word je fysiek volwassen. Maar dan ben je nog lang niet mentaal volwassen. Je moet nog een eigen privéleven opbouwen, iemand worden in een beroep, en zoeken naar wat je wilt doen in buurt, dorp, vereniging, politiek, of andere doelen waar je je aan wilt verbinden. Om mentaal volwassen te worden moet je meters maken. Zo rond 35 of 40 jaar heb je een volwassen identiteit opgebouwd.
Jong professionals (young professionals)
De loopbaan begint met de fase van de ‘jong professional’. Zo tussen 20 en 35 jaar behoor je tot die categorie. Je maakt je studie af (of niet) en begint met werken. Jong professionals zijn vaak gedreven, energiek en gemotiveerd om snel te leren. Ze willen groeien en vooruit. Vaak hebben ze voor hun 30e al meerdere functies ‘uitgeprobeerd’ en veel geleerd. Ze zoeken waar ze op hun plaats zijn: ben ik een specialist, een manager, een projectleider of een adviseur? Tussen 28 en 35 jaar landen de jong professionals vaak op hun plek: ze hebben een privéleven opgebouwd, zijn in het werk een stevige persoon geworden en weten wat ze naast privé en werk belangrijk vinden. Maar alle ontwikkeling gaat met horten en stoten… tenminste bij een deel van ons.
Vol professionals (full professionals)
Tussen 35 en 50 jaar zit je in het middendeel van je loopbaan. Je bent vol aan het werk, leert en groeit of hebt de plek gevonden waar je je langere tijd thuis voelt. Het leven is druk, maar je bent energiek. Je zit goed in je vel en voelt je op je plek.
Het kan ook voorkomen dat je ergens tegenaan loopt: routine en saaiheid, of een dieper gevoel dat dit het toch niet is, in werk of privé. Dat levert soms een (diepe) crisis op. Ik zit op het verkeerde pad, eigenlijk wilde ik iets heel anders. Of je ontdekt dat jouw ‘verhaal’ niet meer past bij het ‘verhaal’ van je werkgever of relatie. Crisis!
Saaiheid, onvrede, burn out of een crisis zijn een signaal om iets te veranderen. Maar wat kun je dan doen? Soms ontdek je dat zelf, soms moet je hulp zoeken bij vrienden of een professional. En zo ontdek je weer een nieuwe balans en word je vanzelf een keer 50. Met 25 of 30 jaar werkervaring en een halve eeuw levenservaring.
Rijpe of oudere medewerker (mature professional)
De derde fase in de loopbaan is weer anders spannend. In plaats van werken naar een prepensioen werken we steeds langer door. Hoe blijf je vitaal, geïnspireerd en productief? Dat moet je zelf uitvinden. Vaak krijgen oudere medewerkers minder feedback en sturing. Omdat ze ervaren zijn willen ze het ook vaak zelf uitzoeken: ze zoeken regelruimte en zinvol werk. Routineklussen worden steeds minder zinvol, kennisoverdracht aan jongeren is soms inspirerend.
De grote uitdaging in deze levensfase is jezelf weten te inspireren en niet uitgeput, cynisch of onverschillig te worden. (‘Hoe lang moet jij nog?” “Ze doen maar”). Sommige rijpe professionals blijven leren en ontwikkelen zichzelf steeds, anderen vinden hun ‘geluk’ in privé.
Hoe blijf je vitaal, productief en gelukkig of: hoe blijf je vliegen?
Dat zijn precies de onderwerpen waarover je met mij kunt spreken Je kunt vertrouwelijk spreken over je balans, je energie, je ontwikkeling, je functie en functioneren. Ik help je een balans te vinden en je te blijven ontwikkelen. Om goed inzetbaar te zijn.
Maak er wat van. Het leven vliegt voorbij!!